tiistai 17. tammikuuta 2012

Suuri leivontapäivä


No niin vihdoin ja viimein ehdin julkaisemaan suuren :) juuri kokeilun tulokset. Eli tulos oli 50/100. Neljännen päivän juuren syöttämisen jälkeen vehnäjuuri "kuoli" en nyt keksinyt parempaa termiä, mutta ruisjuuri selvisi. Ruisjuuresta leivoin saman lehden ohjeella ruisleipää, joka oli niin hyvää ettei sanotuksi saa... Meidän 2v. pyytää aamulla ensimmäiseksi, että äiti saanko sitä sun leipää. Juuri on nyt jääkaapissa saa nähdä miten käy kun yritän saada sen uudestaan käymään. Täältä löytyvät juuri kokeilun aikaisemmat potaukset päivä1, päivä2 ja päivät3&4.


Juureen leivottu ruisleipä
Glorian Ruoka&Viini 1/2011 s.57

Päivä 1: Esitaikina
1 1/4 dl ruisjuurta
3 3/4 dl huoneenlämpöistä vettä
 2 1/2 dl tummaa siirappia
2 dl kokonaisia tai rikottuja rukiinjyviä
4 dl auringonkukansiementä
1 1/4dl pellavansiementä
2 1/2dl ruisleseitä
1 1/2 rkl suolaa

Päivä 2: Taikina
2 1/2dl appelsiinimehua
1 1/4dl huoneenlämpöistä vettä
60g tuorehiivaa
7 1/2dl ruisjauhoja
2 dl vehnäjauhoja
Lisäksi
1 1/2 rkl rypsiöljyä

Päivä 1: Sekoita kaikki esitaikinan aineet kulhossa tasaiseksi taikinaksi. Peitä hyvin kelmulla ja jätä yön yli huoneenlämpöön.

Päivä2: Liota hiiva nesteeseen. Sekoita taikinan aineet esitaikinaat. Vaivaa käsin n. 15 min. Taikina jää kosteaksi ja tarttuu reilusti käsiin. Itse öljysin käteni ennen vaivaamista ja taikina lähti helposti käsistä. Voitele vuoat öljyllä. Jaa taikina vuokiin puoleen väliin asti. Minulla oli 3 1.5l leipävuokaa. Painele taikina tasaiseksi. Peitä vuoat leivinliinalla ja anna kohota 2-3h vuoan yläreunaan asti. Paista keskitasolla 180 kiertoilmalla n. 1h. Tavallisessa uunissa 200c n.60min. Anna leipien vetäytyä vuoissaan 30min ennen kumoamista.

Vinkki! Leipä säilyy jääkaapissa viikon ja sopii hyvin myös pakastettavaksi.

2 kommenttia :

  1. Onpas maukkaan näköistä - onneks olkoon! Kiva, kun löysin nämä ohjeet, mulla kun ei ole tuota lehteä eli voin tulla täältä kurkkimaan apua, kun tekee mieli leipoa omaa ruisleipää!

    VastaaPoista
  2. Oli sen verran yksinkertaista, että kannattaa kokeilla. Luomujauhoista (en nyt muista syytä) onnistuu kuulemma parhaiten juuri. Tämä ruisleipä on muuten hiukan makeaa. Itse tykkäsin kovasti, mutta kaikkien makuun ei tietysti sovi.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...