keskiviikko 29. helmikuuta 2012

Kylmää keittoa


Eilinen meni tosissaan kylmää ruokaa syödessä. Tänään sain onneksi jo juoda kuumaa kahvia! Kokeilin pärjätä kaksi päivää jogurtilla ja jäätelöllä kuten hammaslääkäri neuvoi, mutta rupesi tökkimään ja pahasti jo ensimmäisenä päivänä. Päätin tehdä jonkun kylmän soseutetun keiton ja tämä hesarin ohje on ollut jo pitkään toteutettavien listalla. Keitto on alunperin alkupalakeitto, mutta hyvin meni näinkin. Suluissa määrät jotka itse laitoin.

Kylmä manteli-valkosipulikeitto

3  (2) valkosipulinkynttä hienonnettuna
100 g kuorittuja manteleita
2 (4) viipaletta vaaleaa leipää
1 (1,5)rkl punaviinietikkaa
suolaa
5–6 (5)dl vettä
1/2 dl hyvää oliiviöljyä
Tarjoiluun:
rapeaksi paistettuja pekoninpaloja
paahdettuja mantelilastuja
 
Paahda manteleita kuivalla paistinpannulla muutama minuutti, kunnes ne ovat ruskistuneet. Paahda myös leipä ja revi palasiksi.
Laita tehosekoittimeen valkosipulit, mantelit, leipä, etikka, suola ja 5 dl vettä. Aja aivan sileäksi. Lisää tarvittaessa vettä, kunnes saat haluamasi koostumuksen. Lisää oliiviöljy ohuena nauhana tehosekoittimen käydessä. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa ja etikkaa. Jäähdytä kylmäksi ja tarjoa rapean pekonin ja paahdettujen mantelilastujen kera. 
Itse käytin paahtoleipää ja jouduin tuplaamaan leivän määrän, muuten keitosta olisi tullut aivan lirua. 3 kynttä valkosipulia kuulosti minusta aika paljolta ja 2 oli potkua jo ihan riittämiin (muiden perheenjäsenten mielestä varsinkin). Alkuperäisessä ohjeessa tämä on tarjottu shottilaseissa alkupalakeittona. Kiva idea täytyy joskus kokeilla. Pekonin paahdoin uunissa ja annoin valua talouspaperin päässä. Kuivahtaneet pekonit ajoin monitoimikoneessa silpuksi. Jos purukalusto olisi ollut kunnossa olisin jättänyt lastuiksi.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...