perjantai 16. marraskuuta 2012

Myskikurpitsakeittoa ja suolaisen makeita paahdettuja kurpitsansiemeniä


Myskikurpitsaa tuli kerralla ostettua vähän reilummin ja sitä riittikin salaatin lisäksi keittoonkin. Aika monet keittoreseptit tehtiin paahdetusta kurpitsasta. Salaattiin tuli jo paahdettua kurpitsaa, joten päätin kokeilla muuta ja etsiä paahtamattoman ohjeen. Päädyin tähän River Cottage -communityn ohjeeseen. Tosin jätin kokonaan pois maapähkinävoin, josta en vain ole oppinut tykkäämään. Tuoretta korianteria ei myöskään kotoa löytynyt eikä pelkästään sen takia viitsinyt kauppaan lähteä, mutta varmasti sopii hyvin keiton pinnalle. Keitto oli ihanaa, maut sopivat vain niin hyvin yhteen. Kurpitsa kammoinen mieskin ylisti keittoa.

Kurpitsansiemenet oli tietysti myös pakko käyttää ja paahtaa. Pieni osa siemenistä päätyi keitton koristeluun, loput katosivat kummasti jonnekin leivinpaperin päältä. Herkullisuudella taisi olla jotain tekemistä asian kanssa ;D. Vinkkejä paahtamiseen löysin Herkkusuun lautasella -blogista.

Myskikurpitsakeitto:
800g-1kg myskikurpitsaa
3 rkl voita
1 iso sipuli kuutioituna
1 chili siemenet poistettuna ja hienonnettuna
tai 2 tl sambal oelek tahnaa
3 cm pala tuoretta inkivääriä raastettuna
1 iso valkosipulin kynsi hienonnetuna
6-7 dl kanalientä
1 limen mehu
suolaa, mustapippuria
1/2 prk ranskankermaa (n.60g)

Koristeluun:
1/2 prk ranskankermaa (n.60g)
paahdettuja kurpitsansiemeniä
hienonnettua tuoretta korianteria

Puolita ja kuori kurpitsa, sekä poista siemenet. Ota siement halutessasi talteen. Kuutioi kurpitsa. Sulata voi kattilassa ja lisää sipulit. Kuullota kunnes pehmenevät. Lisää chili, inkivääri ja valkosipuli. Itse käytin sambal oelek tahnaa kun tuoretta ei lötynytkään kotoa. Kuivattua chiliä voi myös käyttää. Kuullota mutama minuutti. Lisää kurpitsakuutiot ja paista n. 5min.

Lisää kanalientä niin, että kasvikset juuri ja juuri peittyvät. Keitä n. 20min tai kunnes kurpitsa on pehmeää. Lisää limen mehu kattilaan. Soseuta keitto ja sekoita ranskankerma joukkoon. Mausta suolalla ja pippurilla. Laita keitto kulhoihin ja koristele ranskankermalla, korianterilla ja paahdetuilla kurpitsansiemenillä.


Suolaisen makeita paahdettuja kurpitsansiemeniä:
2 myskikurpitsan siemenet
1 rkl öljyä
1 rkl vaahterasiirappia (hunaja käy myös)
kuivattuja chilihiutaleita
sormisuolaa

Pese siemenet lävikössä hyvin ja poista kurpitsarihmat. Kuivaa siemenet. Paahda kuivalla pannulla n. 10min, kunnes ovat ruskistuneet kauniisti. Kaada siemenet pois pannulta. Lisää pannuun öljy, vaahterasiirappi ja chilihiutaleet. Sekoita hyvin. Lisää kurpitsansiemenet ja suola. Paista muutama minuutti. Kaada leivinpaperin päälle jäähtymään. Koristele keittoja tai salaatteja tai syö ihan pelkästään. Herkkua!

2 kommenttia :

  1. Onpas tosi ihanan näköinen keitto! Varmasti hyvän makuinenkin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kuva onnistui poikkeuksellisen hyvin ja keitto oli myös onneksi hyvää :D.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...