torstai 26. syyskuuta 2013

Savustettu Karitsan Paahtopaistileipä


Cono Sur ja Mickael Björklund haastoivat bloggaajia reseptikilpailuun. Ohjeena oli suunnitella pohjoismainen resepti, jonka pääraaka-aineena on lohi, lammas, omena tai peruna. Annos suunniteltiin sopimaan yhteen Cono Sur Bicicleta Rieslingin tai Cono Sur Bicicleta Pinot Noir viinien kanssa.

Suomesta pääsee kaksi bloggaajaa Tukholmassa järjestettävään finaaliin, johon osallistuu myös kaksi finalistia ruotsista sekä norjasta. Toinen suomea edustava finalisti valitaan yleisöäänestyksessä ja toisen valitsee Mickael Björklund. Äänestäjien kesken arvotaan Makuja Pohjolasta -kirjoja, äänestykseen pääset tästä. Finaalin voittaja pääsee matkalle ystävänsä kanssa Chileen.

Ennen reseptin suunnittelua maistelimme miehen kanssa Cono Sur Bicicleta Pinot Noir -viiniä ja tykästyin heti. Suuri viiniasiantuntija en ole, mutta mielestäni viini oli herukkainen. Tämän pohjalta pyörittelin muutaman päivän päässäni ideoita ja lopputukseen olen ainakin itse tyytyväinen.

Savustettu karitsan paahtopaistileipä punaviinisiirapilla
alkuruoka 4:lle
2 kpl karitsan paahtopaistia (á n. 170g)
öljyä paistamiseen
suolaa
 mustapippuria myllystä
savustuspussi (leppä)
4 viipaletta saaristolaisleipää 
voita ja öljyä paistamiseen
1 ruukku viinisuolaheinää
1 dl mustaviinimarjoja
Punaviinisiirappi:
1 dl fariinisokeria
½ dl mustaherukkahyytelöä
mustapippuria myllystä
Marinoidut punajuuret:
n.150g punajuuria
suolaa
2rkl punaviinietikkaa
3 rkl oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria myllystä
kourallinen tuoretta timjamia

Aloita annoksen valmistus punaviinisiirapin ja punajuurien keittämisellä.
Laita kaikki siirapin ainekset kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Anna kiehua välillä sekoittaen kunnes muuttuu siirappimaiseksi. Mausta mustapippurilla. Siivilöi purkkiin ja anna jäähtyä.

Pese punajuuret hyvin ja keitä kypsiksi suolatussa vedessä. Kuori punajuuret ja poista kannat. Puolita punajuuret ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Sekoita punaviinietikka ja oliiviöljy keskenään. Lisää suola, mustapippuri ja timjamin oksat marinadiin. Lisää punajuuriviipaleet joukkoon ja anna marinoitua jääkaapissa.

Laita uuniin alatasolle pelti ja laita uuni kuumenemaan 275C. Kuivaa karitsan paahtopaistit talouspaperilla. Kuumenna pannu todella kuumaksi ja lisää tilkka öljyä pannuun. Ruskista paahtopaistien pinnat. Hiero suolaa ja pippuria paahtopaisteihin.

Laita paahtopaistit savustuspussiin ja sulje pussi pakkauksen ohjeen mukaan. Laita savustuspussi uuniin kuuman pellin päälle ja nosta pois uunista 5min jälkeen.  Jos paahtopaistit ovat isompia kuin 170g, anna olla muutama minuutti pidempään. Anna paahtopaistien olla savustuspussissa avaamatta sitä 30min. Leikkaa pussi auki ja viipaloi paahtopaistit ohuiksi viipaleiksi.

Leikkaa saaristolaisleivät haluamaasi muotoon. Kuumenna pannu ja lisää tilkka öljyä ja nokare voita. Paista saaristolaisleivät rapeiksi molemmilta puolilta.

Laita paahdettu saaristolaisleipä lautaselle. Asettele sen päälle viinisuolaheinää. Valuta turha neste pois punajuuriviipaleista. Asettele limittäin punajuuri ja paahtopaisti viipaleita. Ripottele pinnalle mustaherukoita ja valuta pinnalle punaviinisiirappia. Nauti Cono Sur Bicicleta Pinot Noir kera.
 


2 kommenttia :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...