perjantai 15. marraskuuta 2013

Poron ulkofilee portviinikastikkeella

Poron ulkofileellä herkuteltiin isänpäivänä ja mies oli erittäin tyytyväinen illallisen antimiin. Poron ulkofileetä oli säästelty pakkasessa odottamassa erikoistilannetta. Harvinaisen herkun halusin säästää tilanteeseen, jossa olisi aikaa ja malttia valmistaa filee huolella. Samalla päätin kokeilla portviinin sopivuutta poron parina portviinikastikkeen muodossa.

Poron ulkofilee


Poro on kuulunut perheeni ruokapöytään jo lapsuudestani asti, vaikka etelässä asummekin. Ahkerina lapin kävijöinä vanhempani ottivat tavaksi tilata poroa pohjoisesta pakkaseen.  Laatikollinen paloiteltua poroa saapui siis kerran vuodessa lapsuuden kotiini. 90 -luvulla tämä taisi olla hieman epätavallisempaa kuin nykyään.

Oman perheeni kasvaessa kahdesta hengestä viiteen lähdimme mukaan isäni porotilaukseen ja kerran vuodessa puolikas paloiteltu poro onkin saapunut Kemijärveltä ja pussitettu keittiössä pakastusta varten. Samalla on tullut hiukan opetettua lapsille mistä se liha oikeasti ruokapöytään tulee. Varsinkin esikoinen on ollut kiinnostunut mistä kohtaa mikäkin lihanpala porosta on.

Poron ulkofileestä en ole päässyt nauttimaan kuin muutaman kerran aiemmin ravintolassa. Aikaisemmin filee on ollut tuplakyljyksissä, tällä kerralla jäimme siis ilman kyljyksiä, mutta saimme poron ulkofileetä. Seuraavaa tilauskertaa varten onkin siis päätettävä kyljysten ja ulkofileen väliltä, valinta tulee olemaan vaikea. Ajattelin seuraavan kerran tilausta tehdessämme tiedustella myös mahdollisuutta saada mukaan, kieltä, sydäntä ja poskea. Jännityksellä jäämme odottamaan mikä vastaus on.

Eihän fileetä voi ilman kastiketta nauttia! Juuri tästä syystä olin kaivanut oikein kastikekirjan esille ja merkannut kauan to cook -listallani odotelleen cumberland –kastikkeen kokeiltavaksi. Edellisenä päivänä kärsitty migreeni kiristi kuitenkin vielä ohimoissa niin pahasti, että suunnitelmat muuttuivat. Sitruuna- ja appelsiinikuorien ryöppääminen tuntui vain liian vaativalta siihen tilanteeseen.

Olosuhteiden pakosta tuli sitten keksittyä lennosta ihan oma kastike. Onneksi kastikkeesta tuli erinomaista ja sen kehtaa myös postata. Karpalohillon keitin myös itse kastiketta varten, joten hillon ohje löytyy myös postauksen lopusta. Kastikkeeseen käytin myös katajanmarjasuolaa, joka on luottomausteeni porolle ja riistalle. Katajanmarjasuolan ohje löytyy täältä.

Poron ulkofilee ja katajanmarjakastike


Poron ulkofilee:

(4:lle)
öljyä paistamiseen
1 poron ulkofilee
(savu)suolaa
mustapippuria
foliota

Leikkaa poron ulkofilee kahteen osaan niin, että palat mahtuvat suorana pannuun. Hiero suola ja mustapippuri poron ulkofileen pintaan. Kuumenna pannu ja lisää öljy. Ruskista poron fileen pinta. Nosta filee uunivuokaan ja laita uunin 180C viideksi minuutiksi. Kääri poron ulkofileet tiukasti folioon ja anna levätä 15 minuuttia. Viipaloi ja tarjoile esim. portviinikastikkeen, vuohenjuustoperunamuussin  ja paahdettujen raita- ja keltajuurten kera.

Portviinikastike:

nokare voita
1 banaanisalottisipuli kuorittuna ja hienonnettuna
1 dl portviiniä (tawny)
1 purkki demi glace kastikepohjaa
1 tl katajanmarjasuolaa
3 rkl karpalohillo
2 rkl voita

Käytä samaa pannua kuin poron ulkofileen paistamiseen, älä huuhtele tai pese pannua välissä niin saadaan kaikki maut talteen. Lisää pannuun nokare voita ja kuullota sipuleita hetki. Lisää portviini ja anna kiehua muutama minuutti. Lisää kastikepohja ja katajanmarjasuola, keitä kasaan viitisen minuuttia. Lisää hillo ja anna porista vielä hetki. Kiillota kastike voilla ja siivilöi kastike siivilän läpi kastikekulhoon. Ja tarjoile portviinikastike poron ulkofileen kera.

Karpalohillo:

200g pakastettuja karpaloita
½ dl vettä
100g hillo-marmeladisokeria

Laita kaikki hilloon tarvittavat ainekset kattilaan. Keitä aineksia noin kymmenisen minuuttia. Kuori vaahto hillon pinnalta. Soseuta hillo tasaiseksi sauvasekoittimella. Jatka hillon keittämistä vielä noin 5 minuuttia. Purkita hillo steriileihin hillopurkkeihin. Hilloa voi käyttää kastikkeisiin tai lihan kera sellaisenaan. Halutessasi voit myös siivilöidä hillon purkkeihin siivilän läpi ja saat näin tasaisempaa hilloa.

Karpalohillo antoi todella kivaa makua portviinikastikkeeseen ja sopi erinomaisesti poron ulkofileen kanssa nautittavaksi.



6 kommenttia :

  1. Kuullostaa aivan ihanalta! Rakastan tuhteja viinisiä kastikkeita. Tämä menee ehdottomasti kokeiluun :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Portviini sopii kyllä hyvin kastikkeeseen ja kastike tuskin koskaan ruokaa pahentaa :)

      Poista
  2. Poro on parasta. Kliseinen sanonta, mutta pitää niin paikkansa. Suussa sulavaa herkkua ja jokaisen euron arvoinen ;)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...