keskiviikko 4. joulukuuta 2013

Pikkujoulukinkku ja nopea perunalaatikko


Vietimme kotona lasten kanssa pikkujouluja ja perinteisesti pikkujoulupöydässämme on ollut viljapossun pikkukinkku, niin tälläkin kertaa. Päätin kokeilla kinkun valelua paistamisen aikana. Pikkujoulukinkulla uskaltaa hiukan irrotellakin, aattona taidetaan tehdä varman päälle.



Valeluliemeksi valitsin kuivan sherryn. Kesällä marinoin usein porsaan ulkofilee pihvejä sherrypohjaisilla marinaideilla ja mielestäni sherry ja possu sopivat todella hyvin yhteen. Sherryn joukkoon sekoitin hunajaa ja valeluliemi oli valmis.

Lopputulos oli onnistunut ja valeluliemi antoi kivaa makua kinkulle. Paistoliemestä tuli myös hieno kastike, johon lisäsin vielä kanelilla maustettua omenasosetta. Kinkun kaveriksi tein pikaisen valkosipulisen perunalaatikon.

Pikkujoulukinkku:

n. 1,2 kg viljapossun pikkukinkku
Valeluliemi:
1 dl kuivaa sherryä
½ hunajaa
3 rkl kiehuvaa vettä
Uunivuokaan:
1-2 dl vettä

Mittaa hunaja kulhoon ja kaada kuuma vesi päälle, sekoita hyvin. Lisää sherry ja sekoita vielä. Laita kinkku uunivuokaan ja aseta paistomittari. Valele kinkkua 3 rkl valeluliemellä. Laita uunivuokaan 1 dl vettä pohjalle.

Nosta kinkku alatasolle 125-150C uuniin. Valele kinkkua 20 minuutin välein ja lisää vettä tarvittaessa uunivuokaan. Kun valeluliemi loppuu valele kinkkua uunivuoan pohjalla olevalla paistoliemellä. Paista kinkkua kunnes sisälämpötila on 75-77 astetta, noin 2 tuntia.

Poista kinkusta verkko sekä pinnalta rasva. Viipaloi ja aseta tarjolle.

Kinkun kastike:

1 rkl voita
2 rkl vehnäjauhoja
2 dl kinkun paistolientä (siivilöi kinkun paistoliemi ennen kastikkeeseen käyttöä)
1 dl kermaa
1 dl vettä
1 dl kanelilla maustettua omenasosetta (ei kovin makeaa omenasosetta)
½ dl vahvaa sinappia
mustapippuria

Sulata voi kattilassa ja lisää jauhot, älä ruskista. Lisää liemi, kerma ja vesi, sekoita tasaiseksi kastikkeeksi. Anna kiehua 5 minuuttia. Lisää omenasose sekä sinappi, hauduta vielä 2 minuuttia. Mausta mustapippurilla ja tarjoile.


Pikainen perunalaatikko:

1 kg rosamunda perunoita
6 valkosipulin kynttä
suolaa
2 dl kermaa
nokare voita

Kuori ja kuutioi perunat. Kuori myös valkosipulin kynnet. Keitä perunoita ja valkosipuleita suolalla maustetussa vedessä, kunnes perunat ovat kypsiä. Kaada vedet pois ja aja perunat sekä valkosipulin kynnet läpi sosemyllystä. Sekoita joukkoon kerma ja mausta suolalla. Voitele pienet uunivuoat ja jaa sose niihin. Laita jokaisen vuoan pinnalle nokare voita ja paista uunissta 200C n. 30min tai kunnes pinta on kullanruskea.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...