sunnuntai 8. joulukuuta 2013

Punasikurisalaatti karamellisoiduilla talviomenoilla

Punasikuriin tai punasalaattiin (radicchio) olen useasti törmännyt ulkomaisissa resepteissä. Punasikuri on kotoisin italiasta, jossa sitä paljon käytetäänkin. Maultaan punasikuri on hiukan kitkerä.  Tässä punasikurisalaatissa karamellisoidut omenat tasapainottivat hyvin punasikurin kitkeryyttä.


Itse olen punasikuria yrittänyt pitkään löytää, mutta huonolla menestyksellä. Kerran yritin jopa itse kasvattaa ja yhtä huonolla menestyksellä. Vinkkejä otetaan siis vastaan jos joku on onnistunut itse kasvattamaan.

Sattumalta löysin punasikuria kaupasta ja vaikka tuntuu itsestäni väärältä ostaa Italiasta asti kuljetettua salaattia, niin uteliaisuus vei voiton. Päätin valmistaa osittain lämpimän salaatin koska punasikurin paksut lehdet kestävät nuupahtamatta lämpöä. Punasikuria käytetään usein myös kuumennettuna lisukkeena.

Talviomenat keksin karamellisoida, jotta punasikurin kitkeryys hiukan taittuisi. Ripaus tryffeliä -blogista löytyi ohje karamellisoituihin omenoihin, käytin tosin toista sokeria. Homejuusto ja saksanpähkinät tuntuivat jotenkin itsestään selviltä valinnoilta salattiin. Lopputulos oli mitä mainioin ja maut olivat ihanasti tasapainossa. Taidan ostaa toistekkin punasikuria ja ehkä yritän myös kasvatustakin uudemman kerran.


Punasikurisalaatti karamellisoiduilla talviomenoilla:

1 punasikuri n. 200g
3 kotimaista talviomenaa
2 rkl voita
2 rkl muscovadosokeria
sormisuolaa
70g saksanpähkinöitä
1 tl oliiviöljyä
savusuolaa
homejuustoa
Kastike:
3 rkl oliiviöljyä
1 rkl balsamicoa
2 tl hunajaa
suolaa
mustapippuria

Irroita punasikurin lehdet ja huuhtele hyvin. Suikaloi punasikurin lehdet ja asettele tarjoiluvadille. Pese omenat hyvin ja leikkaa 1,5 cm paksuisiksi lohkoiksi. Sulata voi pannussa ja lisää sokeri. Sekoittele kunne sokeri on sulanut. Lisää omenat ja paista muutama minuutti. Mausta sormisuolalla.

Laita saksanpähkinät uunivuokaan ja paista 175C n. 10minuuttia tai kunnes saavat hiukan väriä. Kaada pähkinät kulhoon ja ripottele oliiviöljy joukkoon, mausta savusuolalla. Lisää omenat ja pähkinät salaattiin, murustele haluamasi määrä homejuustoa joukkoon.

Valmista kastike sekoittamalla kaikki ainekset hyvin keskenään. Ripottele salaatin pinnalle ja tarjoile salaatti heti.

8 kommenttia :

  1. Mahtavan näköinen ohje! Punasikuri on meidän kesän suosikki grilliin, vähän balsamicoa päälle ja suolaa. Tämän on siis pakko toimia kun mukana on omenaa ja pähkinää ja sinihometta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) ja kyllä toimi erinomaisesti. Kiitos itsellesi omenoiden ohjeesta.

      Poista
    2. Näinhän tämä toimii parhaiten, jokin ohje saa ideat kimpoilemaan ja maailma jalostuu ohje ohjeelta herkullisemmaksi ;)

      Poista
  2. Onpa ihana salaatti! tykkään punasikurista kauheasti mutta sitä tulee kotona käytettyä aika vähän, omena on varmasti hyvä makupari :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :). Meiltä päin en ole edes aikaisemmin kaupasta löytänyt, mutta nyt jos jatkossakin löytyy niin täytyy kyllä ahkerasti kokeilla eri juttuja.

      Poista
  3. Ihanan näköinen salaatti. Tosi herkulliset ainekset. Punasikuria olisikin mielenkiintoista kokeilla, mutta voi olla, ettei sitä täältä päinkään helposti löydy.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eiku kasvattamaan itse :), tykkäsin itese nimittäin kovasti.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...