tiistai 31. joulukuuta 2013

Vaihtoehdot joululaatikoille

Käydään nyt vihdoin ja viimein uuden vuoden kynnyksellä jouluruokien kimppuun. Tänä vuonna meidän joulupöydässä ei siis ollut perinteisiä laatikoita ja kukaan ei edes niitä kaivannut. Laatikoiden korvikkeina toimivat karamellisoidut juurekset ja maa-artisokkagratiini.

Karamellisoituja juureksia käytin myös luomuohratossa, joka sopisi myös erinomaisesti joulupöytään. Eräs versio karamellisoiduista juureksista löytyy myös blogin joulukalenterista. Ohjeiden määrästä voi vetää hyvin sen johtopäätöksen, että herkullisia ovat.

Maa-artisokkagratiinin resepti oli yksinkertaisuuden huippu, mutta maku oli aivan mahtava. Ainoa jouluruoka meidän pöydässä, jota oli liian vähän.


Karamellisoidut juurekset:

500g porkkanoita
500g kaski nauriita
200g palsternakkaa
150g selleriä
10 kokonaista neilikkaa
1 tl jauhettua inkivääriä
50g voita
3 rkl hunajaa (kiinteää)
suolaa
mustapippuria myllystä

Kuori ja kuutioi juurekset. Keitä suolatussa vedessä noin 4 minuuttia, kuutioiden tulisi olla vielä napakoita. Sulata voi pannussa ja lisää juurekset. Mausta neilikoilla ja inkiväärillä. Paista kunnes saavat väriä. Lisää hunaja ja paista kunnes se sulaa joukkoon. Mausta suolalla ja pippurilla. Tarjoile heti.


Maa-artisokkagratiini:

500g maa-artisokkia
voita vuoan voitelemiseen
2 dl kermaa
suolaa ja mustapippuria

Kuori ja viipaloi maa-artisokat ohuelti. Voitele pieni uunivuoka ja laita maa-artisokka viipaleet siihen. Mausta suolalla ja pippurilla. Kaada kerma tasaisesti päälle. Laita folio vuoan päälle. Nosta vuoka uuniin 200C ja paista n. 45min. Poista folio ja paista vielä n. 10min tai kunnes pinta on saanut tarpeeksi väriä.

4 kommenttia :

  1. Maa-artisokkagratiinin laitan to-do-listalle. Suosittelen testaamaan samaa mustajuuresta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Testattu on jo, ei vaan ole vielä blogiin asti päätynyt :).

      Poista
    2. Tykkäsin :), tosin käytin gratiiniin myös juustoa. Täytyy joskus kokeilla ilmankin.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...