sunnuntai 29. kesäkuuta 2014

Karitsanliha kebab ja savustetulla valkosipulilla höystetty jogurttikastike


Juhannuksena herkuttelimme itse tehdyllä kebabilla. Idea tähän kokeiluun lähti Sillä Sipuli -blogin postauksen innoittamana. Itse päädyin kuitenkin käyttämään karitsan paistijauhelihaa ja hiukan enemmän mausteita alkuperäiseen ohjeeseen verrattuna.

Pikaista pikaruokaa tämä itse tehty kebab ei ole, mutta makunsa puolesta kaiken vaivan arvoista. Keittelin myös kebabkastikkeen, joka sekoitettiin kebablastujen joukkoon. Kebabliha sujahti leipomiini pitaleipiin grillattujen munakoiso-, kesäkurpitsa-, suippopaprika- ja halloum viipaleiden kera. Koko komeuden kruunasi fantastinen savustetulla valkosipulilla maustettu jogurttikastike.

Blogin kirjoittamisessa on se(kin) hauska puoli, että voi lähteä aikamatkalle (ruoka)menneisyyteen ja tällä kertaa tuli selailtua vanhoja juhannusruoka postauksia. Yllätyksekseni huomasin, että viime vuonna herkuteltiin Jamien täydellisillä lammasburgereilla ja sitä edellisenä juhannuksena grillattiin viulua. Puolihuomaamattomasti lammas/karitsa on siis päätynyt pääsiäisen lisäksi vakio raaka-aineeksi jussinakin.

karitsanliha kebab

lammaskebab kebabkastikkeella

Kebabliha

800g karitsan paistijauhelihaa
1 rkl suolaa
2 tl jeeraa (juustokuminaa)
1tl savustettua paprikajauhetta
1 tl jauhettua korianteria
reilusti mustapippuria myllystä karkeana rouheena
vahvaa foliota

Laita karitsan jauheliha kulhoon ja lisää mausteet. Vaivaa jauhelihamassasta ilmat pois, muuten tulee mureketta kebabin sijaan. Muotoile jauhelihamassa pötkyläksi ja kääri tiukaksi paketiksi vahvaan folioon. Kääräise vielä toinen kerros foliota pötkylän ympärille

Nosta foliopötkylä leivinpaperilla peitetylle pellille ja paista 100 asteessa neljä tuntia. Anna kebablihan jäähtyä foliossa tunnin ajan. Halutessasi voit grillata kebablihan pinnan grillissä ennen lastujen vuolemista.  Vuole kebabliha lastuiksi.

kebabkastike

Kebabkastike

öljyä
1 sipuli
1 punainen chili
1 prk mutti passataa
2 dl vettä
2 rkl mutti tomaatti puretta
6 savustettua valkosipulin kynttä
2 rlk sherryviinietikkaa (tai punaviinietikkaa)
1 rkl muscovadosiirappia
ripaus jauhettua chipotle chiliä (tai tavallista chilijauhetta)
suolaa
mustapippuria myllystä

Kuori ja kuutioi sipuli. Kuummenna kattilassa tilkka öljyä ja kuullota sipulia muutama minuutti. Hienonna chili ja poista halutessasi siemenet. Lisää kattilaan ja kuullota vielä hetki.

Lisää passata, tomaatti puree ja vesi. Kuumenna kiehuvaksi. Lisää kuoritut savustetut valkosipulin kynnet, sherryviinietikka, muscovadosiirappi ja mausteet. Anna hautua miedolla lämmöllä ainakin 45 minuuttia.

Soseuta kastike sauvasekoittimella ja anna jäähtyä puolisen tuntia. Sekoita kastiketta kebablastujen joukkoon haluamasi määrä.

jogurttikastike savustetulla valkosipulilla
 

Joguttikastike savustetulla valkosipulilla:

6 savustettua valkosipulin kynttä
sormisuolaa
2 dl turkkilaista jogurttia

Kuori savustetut valkosipulin kynnet ja laita kulhoon. Ripauta sormisuolaa päälle ja muussaa haarukalla soseeksi. Sekoita joukkoon jogurtti ja peitä kulho kelmulla. Nosta jääkaappiin ja anna maustua puolisen tuntia ennen tarjoilua. Nautiskele ihanasta mausta!


savustettu valkosipuli

4 kommenttia :

  1. Kebabia en olekaan itse kotona tehnyt, mutta ystävä kehui myös että kotona tehty on kyllä huikean hyvää. Pitääkin laittaa kokeilulistalle :) todella herkulliseltä näyttivät nuo kebabit!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olin hiukan epäileväinen, mutta oli kyllä todella hyvää. Täytyy joskus kokeilla myös naudanlihasta.

      Poista
  2. Nyt alkaa siis niitä reseptejä savustetusta valkosipulista tipahdella ;-) Ennen Jennin kirjaa en ollut oikein edes tajunnut, että kebabia voi tehdä ihan itsekin. Edelleen se on loputtomalla sitten joskus -listalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se lista ei taida koskaan kutistua, kasvaa vaan :D.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...